Blog Widget by LinkWithin

Sunday, December 18, 2011

Jemaah Sanggau

Bergerak di Samarahan 13-18 Dec 2011 seramai 11 orang

Read more...

Wednesday, December 14, 2011

Ijtimak Yaman 2012



Yaman akan mengadakan Ijtimak Tahunan dengan 2 peringkat:

Peringkat 1 : Bermula dari Asar (Rabu) 4 Januari 2012 hingga  (Sabtu)  7 Januari 2012
                    Doa dan Pengeluaran Jemaah

Peringkat 2 : Ijtimak Qudama' ( Orang Lama) Dari Asar (Sabtu) 7 Jan 2012 hingga (Isnin ) 9 Januari 2012
                   Doa dan Pengeluaran Jemaah



Semoga Allah Terima dan Permudahkan, Amin







Read more...

Thursday, December 8, 2011

Anak Bujang

Klinik Samarahan

 Sedih, masuk alam remaja


Nama: Mujahid Mohamad Zaid
Umur : 7 Tahun
Tarikh lahir: 19 Julai 2004
Masa Berkhatan: 7.30 pm (Khamis 8 Dec 2011)

Read more...

Sunday, December 4, 2011

KKI Dec 2011

Kursus Kefahaman Islam Dec 2011
Masjid Qurawiyiin

Tak pasti sama ada faham atau mengantuk

Read more...

Monday, November 28, 2011

Bayan Sheikh Nu'man Abu Lail (Jordan)

Perkataan dalam quran bila sebut "jalan / sabil " kaitannya adalah dengan dakwah :

Usaha Mujahadah  :  Download

Sifat :  Download

Akhlak  : Akhlak

Ancaman : Download

Read more...

Monday, November 21, 2011

Samarinda

 Universitas Mulawarman, Samarinda


View Dari Hotel Mesra
 Ghanimah dari Samarinda

Penginapan Rombongan dari Malaysia

Read more...

Saturday, November 19, 2011

Usaha Atas Student

 Kawasan yang ramai student buat usaha

 Sri Kenanga, Setiawangsa

Aircond kuat surau ni, sejuk menggigil rasa macam keluar kat negara sejuk pulak. Aircond pasang semua tapi haba kurang sebab orang sikit. Semua kena fikir nak penuhkan surau masjid dengan orang.

Read more...

Saturday, September 24, 2011

Delhi, India

Pulang dengan keazaman dan kerisauan (Aiport baru India)


Muqimin Nizamuddin


Tiga hari kena demam cirit birit bila bawa balik kehendak dan kerisauan Elders Nizamuddin

Read more...

Tuesday, September 6, 2011

Visa Mesyuarat Nizamuddin

Alhamdulilah dengan izin Allah tadi dah dapat visa melalui courier dari india visa centre. Sekarang ni urusan banyak di alam maya. Semoga akan lepas tapisan yang seterusnya untuk hadir mesyuarat dah sohbah dengan elders. Terakhir di Nizamuddin ialah mesyuarat 2001.Kira dah sepuluh tahun tu. Kos visa ni RM198.00 satu pasport. Flight naik Air Asia pun ok, direct flight. Ramai jugak rakan seusha yang tak pernah masuk India. 4 bulan di Bangladesh je. Semoga Allah permudahkan semua.

Read more...

Saturday, September 3, 2011

Jaulah Raya ke 4

Memang musim raya tak cukup kaki untuk buat jaulah. Ramai yang sibuk khususi dan balik kampong. Tapi alhamdulillah masjid kami dapat juga mengeluarkan jemaah jaulah cukup 3 orang. Route kawasan rumah 2 tingkat agak elit sedikit. Salah sebuah rumah, bila mutakalim cakap melayu tuan rumah balas english dan cerita study dia dulu kat Hawai. Lepas maghrib nampak pak cik tu ada kat masjid.

Sapa pulak nak bayan nii...minggu lepas aku dah bayan...abg asmadi tak sedia pulak katanya fikir lari...yang lagi sorang memang tak pernah..so idea drastik aku bagi microfon kat ustaz yang jadi imam maghrib (imam 3) dan mintak dia cerita agama. Dia pun setuju dan memang point macam bayan betul ada tentang 6 sifat..cuma tak de tasykil..Lepas bayan imam bagitau yang dia dulu pernah keluar jalan kaki..Subhanallah..

 Bayan Subuh Sri Petaling

Selepas azan isyak, pak cik yang speaking tadi datang jumpa dan cakap sapa ceramah tadi tu?..tak menarik kata beliau...dari dulu sampai sekarang datang masjid macam tu je cerita dan ceramah..kena skill la sket baru ramai orang minat nak dengar..tengok berapa orang jer duduk..tak mencapai objektif dan maksudlah macam tu..!..aku angguk jer...ntah ler..aku pun tak faham..apa maksud sebenar bayan atau ceramah? sapa bleh tolong jawab.....


Hasan dan Husin disemadikan Tanah Perkuburan Muara Tuang




Read more...

Wednesday, August 31, 2011

Raya Sarawak

Rumah Hj. Boserah Tg Bundung yang menang anugerah Rumah Merdeka

Tahun ni Beraya di Sarawak je..tak balik kampung tapi ok jer banyak gak rumah boleh ziarah, rasa jugak suasana kampung orang.

Read more...

Wednesday, August 3, 2011

Karkuzari Sheikh Saed Zayani (Arab)


Bayan dan karkuzari yang menaikkan fikir.

" Ahli Agama ialah mereka yang menggunakan dunia untuk kepentingan Agama sebaliknya mereka yang menggunakan agama untuk kepentingan dunia dinamakan Ahli Dunia"

Download:
http://www.binatiih.com/swt/zayani.mp3

Read more...

Monday, August 1, 2011

Tafakut Nizamudin


Ramadhan Kariim, Kullu Am Wa antum Bikhair...Dah bermula tafakut untuk peserta mesyuarat Malaysia di Nizamudin. Besok nak gi tafakut jugak...kalau dipilih insyaallah pada 17 -19 september 2011. Bolehlah azam...

Read more...

Monday, July 25, 2011

Penulis dan Jemaah di Guatemala


Abdullah Jumaili, seorang penulis dari Arab Saudi menceritakan pengalaman beliau ketika bertemu Jemaah Dakwah yang bergerak di Guatemala, Amerika Selatan. Tulisan beliau boleh dilihat di SINI . Ringkasnya, menurut beliau itulah pertama kali beliau berjumpa dengan jemaah tabligh di sebuah masjid. Walaupun sebelum ini banyak mendengar perkara yang negatif tentang jemaah ini, namun beliau tetap cuba mendekati jemaah itu yang kebanyakannya berasal dari Jordan. 

(Nusrah Jemaah 4B dari Madras di Muara Tuang)

Menurut beliau, " Apa yang saya suka tentang mereka ialah gaya dan cara mereka  mengajak orang ramai untuk berdakwah dan akan keluar bersama mereka, Inilah sebenarnya yang hilang dalam masyarakat Islam iaitu dailog, pujukan dan ajakan kepada kebaikan dengan toleransi " 


Boleh baca lagi kat sini

Read more...

Monday, July 18, 2011

Ijtimak Maghribi 2011

Tahniah peningkatan usaha di negara arab yang mana Ijtimak Maghribi pada 2-4 Syakban baru ni merupakan kali pertama mereka mengadakan Ijtimak di medan atau kawasan lapang. Sebelum ini Ijtimak diadakan di Markaz ( Masjid Nur ). Kehadiran antara 12 - 16 ribu dan sebanyak 108 jemaah tempoh yang lama dikeluarkan.


Jemaah Student UiTM di Kg Tanjung Tuang (16-18 julai 2011)

Ijtimak Palestine telah diadakan di bandar Khalil pada 7 julai 2011. Siapa ada laporan boleh share...

Read more...

Tuesday, July 5, 2011

Hadiah Anniversary ke 8


Alhamdulillah,..pujian dan syukur pada mu ya Allah..telah dipermudahkan isteriku melahirkan kedua-dua anak kembar itu pada pukul 10.40 pg dan adiknya pada 11.20 pagi dengan normal tanpa melalui apa -apa pembedahan setelah hampir 15 jam berada di labour room...Hati ini dikuatkan redha dengan keputusan Allah dan kami bersedia menyambutnya kali ini tanpa tangisan sedangkan room yang lain riuh rendah dengan suara nurse, doc dan tangisan...dan lebih sedih lagi bila salah seorang nurse tu pun menzahirkan kesedihanya...subhanallah ..tak tahan..setelah selesai ku lari keluar ke wad dan nangis sepuasnya..tak sedar terover macam budak kecik pulak..


Berkat usaha agama, walaupun berada di tempat orang, tanpa adik beradik atau sedara talian darah..ramai sedara rakan seusha yang membantu menjemput jenazah dan menguruskanya di Kg Tanjung Bundong..Ahliah Syura pun ada datang di Hospital..

Setelah solat asar dan jenazah, keduanya dikebumikan di Perkuburan Islam Tanjung Bundong dalam satu kubur pada 5 julai 2011. Grrrr....Grrrr....(vibrate hp) ku lihat sms dari my lover isinya ( ari ni anniversari umi dan abi ke 8..Tp Allah dah amik semula present yang umi harapkan...)

Read more...

Sunday, July 3, 2011

Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiu'n

 Bang, sakit sangat ni..tak boleh tidur...baby pun tak rasa bergerak...


Baby twin kami yang bakal lahir lagi 2 minggu didapati telah meninggal dalam kandungan walaupun pemeriksaan minggu lepas mendapati keduanya sihat dan mempunyai saiz dan berat yang sama iaitu 2kg. Kami bersabar ya Allah terhadap ujian ini..(sambil melihat persediaan untuk 2 baby lelaki telah dibeli)

Read more...

Tuesday, June 28, 2011

Ahli Jemaah Kudung

Memang ini pengalaman pertama keluar bersama orang yang kudung. Sebelum ni dah biasa keluar dengan orang buta dan bisu.

Harus yang berkaki mengambil pengajaran untuk bawa diri ke surau dan masjid. Takkan daki gunung boleh tapi daki tangga masjid tak boleh, pohonlah taufik dan hidayat.


Ceria dengan nikmat iman yang dikurniakan Allah. Kata beliau, sebelum ditimpa musibah tak datang masjid, tulah yang dikatakan bahawa ujian itu ada rahmatnya. Bila nak keluar jalan kaki...

Read more...

Wednesday, June 22, 2011

Santubong & Kuala Lumpur

Solat Subuh di markaz dan dengar bayan jemaah arab yang diterjemah oleh Us Fauzi (manusia tidak taat kerana mengambil kesempatan dengan sifat kasih sayang Allah)

Mengayau sket kat MINES, kali pertama sampai sini


Tempat conference ICSEP 2011 di Mines Wellness Hotel


Vetting Soalan di One Santubong

Restoran Arab di Seri Kembangan masih banyak lagi air gas arab yang diharamkan Jakim kerana kandungan alkohol yang tinggi

Read more...

Tuesday, June 14, 2011

Muzakarah Di Ijtimak



Muzakarah 5 Amal Masjid di Ijtimak Yaman

Read more...

Thursday, June 2, 2011

Jemaah Masturat Penang

Rumah bertuah yang menerima jemaah


Ahli jemaah seramai 7 pasang berada di Kg Tg Bundong dan esok insyaallah akan ke Samar Indah, Samarahan.

Read more...

Wednesday, May 25, 2011

Palangka Raya, Kalimantan Tengah

Universitas Palangka Raya (UNPAR) tempat Konferensi Kaboka 6

Airport Palangka Raya

Isen Mulang Festival Palangka Raya

Masjid di Pusat Bandar Jakarta ( transit semasa pergi dan balik)

Perasmian di Pejabat Gabenor

Read more...

Monday, May 16, 2011

Dr. Nu'man Abu Laill

Read more...

Sunday, May 8, 2011

Belajar Capati


Senang je wat capati bila tengok Mufti jamil ni buat. Jemaah Pakistan ni buat usaha di Samarahan. Sekarang berada di Masjid Sindang

Read more...

Saturday, April 30, 2011

Kematian Dicemburui

Salah seorang ahli jemaah Meninggal Syahid Ketika Jemaah dari India ini berada di Masjid BDC

Pengkebumian selesai sekitar jam 10.15 pagi, jumaat 29 mei 2011


Benarlah sebagaimana kata para sahabat ' quburana tashad lana' Kubur kami menjadi saksi bahawa kami menjalankan kerja agama dengan bertebarannya keseluruh alam..sesiapa takde niat mati syahid ditakuti mati dalam keadaan jahiliyah...Semoga Allah pilih kami juga...

Read more...

  © ibnuzainrembawi Psi by ibnuzain.com 2009

Back to TOP