Blog Widget by LinkWithin

Saturday, September 3, 2011

Jaulah Raya ke 4

Memang musim raya tak cukup kaki untuk buat jaulah. Ramai yang sibuk khususi dan balik kampong. Tapi alhamdulillah masjid kami dapat juga mengeluarkan jemaah jaulah cukup 3 orang. Route kawasan rumah 2 tingkat agak elit sedikit. Salah sebuah rumah, bila mutakalim cakap melayu tuan rumah balas english dan cerita study dia dulu kat Hawai. Lepas maghrib nampak pak cik tu ada kat masjid.

Sapa pulak nak bayan nii...minggu lepas aku dah bayan...abg asmadi tak sedia pulak katanya fikir lari...yang lagi sorang memang tak pernah..so idea drastik aku bagi microfon kat ustaz yang jadi imam maghrib (imam 3) dan mintak dia cerita agama. Dia pun setuju dan memang point macam bayan betul ada tentang 6 sifat..cuma tak de tasykil..Lepas bayan imam bagitau yang dia dulu pernah keluar jalan kaki..Subhanallah..

 Bayan Subuh Sri Petaling

Selepas azan isyak, pak cik yang speaking tadi datang jumpa dan cakap sapa ceramah tadi tu?..tak menarik kata beliau...dari dulu sampai sekarang datang masjid macam tu je cerita dan ceramah..kena skill la sket baru ramai orang minat nak dengar..tengok berapa orang jer duduk..tak mencapai objektif dan maksudlah macam tu..!..aku angguk jer...ntah ler..aku pun tak faham..apa maksud sebenar bayan atau ceramah? sapa bleh tolong jawab.....


Hasan dan Husin disemadikan Tanah Perkuburan Muara Tuang




5 comments:

ابن زين الرمباوي September 3, 2011 at 3:57 PM  

emm banyak membantu...supaya tak bayan lepas...

Anak Pendang Sekeluarga September 3, 2011 at 4:10 PM  

bayan berdasarkan ilham dari Allah..
kalo ada ustaz2 dlm jemaah,bagi pd diorang...mereka la yg berhak bayan...
lagi satu,org kampung suka bayan yg keluar ayat quran dan hadith...

ابن زين الرمباوي September 4, 2011 at 12:25 AM  

emm..bayan nak sukakan org kg ker tu..tapi itu termasuk dalam uslub dan helah dakwah..

Dr. Ben September 4, 2011 at 11:49 AM  

karkun dan markaz tak jumpa pulak kat Bethlehem ni. Markaz paling dekat kat NY City.

  © ibnuzainrembawi Psi by ibnuzain.com 2009

Back to TOP