Blog Widget by LinkWithin

Thursday, December 31, 2009

Mati Shahid



Masa kat bukit tinggi tahun lepas masa kluar 40h teringat ceramah maghrib sorang ustaz tempatan kat situ. Ustaz tu memang agak lantang sikit suara dan semangat ketika bercakap. Dia baca beberapa hadis berkenaan solat jemaah dan memberi kesimpulan bahawa mereka yang tidak solat jemaah di masjid adalah kalangan munafik yang lebih lagi dari zaman nabi sebab orang munafik zaman nabi datang solat berjemaah kecuali yang mereka berat ketika isyak dan subuh..tupun sebab gelap takde lampu..kalau terang mungkin mereka datang sebab untuk dikenali..

Kemudian dia jadi lebih joss lagi dengan cerita amar makruf nahi mungkar...yang sekarang ni katanya kumpulan tu asyik amar makruf je..nahi mungkar tade..tak sempurna pengamalan Al quran sebab Allah suruh amar makruf dan nahi mungkar..contoh sempurna katanya ialah orang yang melakukan letupan di bali..dan tempat2 maksiat yang lain..itulah mereka yang paham dan mati sebagai SHAHID...

Kemudian sorang pendengar bertanya..Ustaz..bagaimana kalau tempat yang dibom itu ada orang Islam sama kat situ dan mereka pun turut mati..? Jawab Ustaz....mereka yang ada bersama disitu dan tempat maksiat itu ialah orang Islam yang munafik...mereka juga musuh dan boleh dibunuh...PEH...

" Kemudian aku cakap kat rakan jemaah..kau nak tanya tak ? aku bleh bagi soklan cadangan..apa dia? katanya..

cuba kau tanya.." tadi ustaz cakap orang yang tak datang solat jemaah juga adalah orang munafik..adakah mereka dan rumah mereka juga boleh dibom seperti orang Islam yang berada di laluan atau tempat maksiat tadi? mana kita nak ambil bekalan bom yang banyak?

kamipun senyum nampak gusi..........



Read more...

Monday, December 21, 2009

Terima Jemaah Masturat

 



Alhamdulillah baru2 ni rumah sewaku terpilih untuk menerima jemaah masturat dari Johor bahru. Amer jemaah ialah Hj Abd Ghani, syura JB. Baru seminggu masuk rumah tu dah dibentang supaya sambut jemaah tu untuk first route. Memang gelabah sketlah sebab memang rumah sewa tu kosong..ade lampu jer..kipas pun tade..Tapi oklah semua berjalan dengan baik dengan izin Allah.



Kemudian masuk pekan, nak cari tempat solat punyalah susah. Puas jalan akhirnya masuk Hotel ni..tkena naik tingkat 4 setelah mintak kunci kat lobby..



Jemaah 40hari senawang pun masih di samarahan. Tangguh 28 dis ni..semoga hidayat terus tersebar keseluruh alam.



Berkat kedatangan jemaah ni alhamdulillah marhalah aku dengan izin Allah pertama kali dapat keluar jemaah 3 hari sendiri..semoga Allah terima dan tingkatkan..

 



Anak-anak asyik tanya bila nak balik kampung...

Read more...

Monday, November 23, 2009

Ikan Terubuk Masin



Pasar Satok
(Masjid adalah tempat yang paling disukai Allah dan Pasar Tempat paling dibenci)



Ketam ni bukan ketam laut tu..ni tak bleh makan ..2 alam..

Tak taulah kenapa ramai orang suka kirim ikan terubuk masin nie..aku lagi suka yang tak masin. Tapi ini yang populat kat Pasar Satok.

Jemaah 40 hari Senawang baru sampai semalam. Sekarang di Kg Lintang, Kuching

Read more...

Monday, November 16, 2009

3 hari Pertama Di Sarawak

Markaz Kuching

First Time 3 ari


Atas Feri

Bot yang kami naiki melintas sungai nak ke route


Balik naik Feri

Pengalaman 3 Hari Pertama di Tumerat, Samarahan. Pengerusi, Imam, Orang kampung semua ok. Siap Ikram jemaah lagi dengan sarapan pagi dan Buah-buahan.

Read more...

Selamat Jalan Smoga Haji Mabrur





Selamat Jalan kepada Walid dan Mek yang akan berangkat pagi esok 18 nov dengan Zahafiz Travels ke Tanah Suci. Semoga dipermudahkan Allah, diberi kesabaran dan mendapat Haji Mabrur. Walid jangan kuat ambik gambar dan shopping...gunakan peluang keemasan haji seperti saiyidul mursalin.




Read more...

Monday, November 9, 2009

Car For Sale (chevrolet)







Jual keta la pulak..he he..
Chevrolet Nabira 1.8 Sport 2003
RM 42.000
Sebab malas nak bawak ke Sarawak
Zaid 018 2177097
Mekanik yang murah dan berpengalaman ada di Senawang

Read more...

Wednesday, November 4, 2009

Marhalah Baru




 Masjid Al Qurawiyin



Sambil Lalu nak gi Kafe



Rumah Tamu kat kolej

Alhamdulillah pukul 2.40pm sampai Kuching dan En Isrin dah tunggu dan terus bawak ke Rumah Tamu. Masjid Al Qurawiyin jadi marhalah baru. Maghrib tadi tengok ada mesyuarat harian walaupun tengah sibuk exam. Dalam 9 orang ada duduk mesyuarat. Insyaallah perlu ditingkatkan...

Read more...

Monday, November 2, 2009

Selamat Tinggal j-QAF Sk Pedas

Maassalamah

Sk Pedas

Hadiah Sumbangan Kelab Guru Dan PIBG

Insyaallah besok saya akan bertolak ke Samarahan dan lapor diri pada 5 nov 2009. Azam buat usaha agama dengan gigih. doakan kengkawan....

Read more...

Wednesday, October 28, 2009

Beware of FAKE RM 50 notes









Read more...

Monday, October 26, 2009

Pergi Tak Kembali



Cucu kesayangan abah mencuba kasut pusaka



Pemulangan senapang abah di balai polis



Selepas berbuka dan solat maghrib, aku kembali ke katil abah dan meminta izin untuk pulang ke lukut. Waktu itu ijan ada bersama abah manakala mak dan kak long yang baru sampai semula dari kampong mengambil keperluan masih di surau. Aku salam dan mencium tangan abah agak lama dari biasa. Memang berat ku rasa untuk meninggalkan abah, tapi niat aku untuk mengambil keperluan dan besok aku cadang untuk bercuti sedangkan sebelum abah masuk wad aku telah hantar borang cuti hari jumaat.Jadi cuti 2 hari berturut ni aku cadang memang nak tidur di hospital. Ku tinggalkan abah di wad bersama mak dengan keadaan yang tenang dan harapan besok keadaan akan bertambah baik.

15 oktober 2009

Pukul 3.15am.” abang! Abah dah tak ada! “ teriak isteriku . Innalillahi Wainnailaihi Rajiuun….sambil tangannya masih memegang hp. Sengaja ku letakkan hp ku di kepala malam tu takut kalau ada emergency tidak seperti biasa hp hanya ku letakkan di bilik lagi satu. Kami bersiap untuk terus ke kampong yang mengambil masa 40 minit.

Kulihat jenazah abah sudah ada di serambi sambil mata kakak –kakak ku merah dan ada yang menyedut hingus. Kulihat wajah abah tenang, putih dan akulah orang pertama mencium dahi jenazah abah dan diikuti oleh semua beradik dan anak saudara.

Aku disuruh oleh abang aji untuk mengetuai semua upacara menyempurnakan jenazah abah sehingga dikebumi. Memang semua tahu abah masa hidupnya selalu bercakap supaya aku boleh memandikan, mengimami solat jenazah dan talkin untuknya. Semasa aku tingkatan satu lagi abah dah cakap perkara itu. Hati ku tiba-tiba bertambah sedih bila kak chik datang dan mengucapkan ”Selamat Hari Jadi Aid ” diikuti dengan kak lang dan kak teh.

Saudara mara, kawan –kawan abah dan kawan- kawan anak2 abah memang ramai yang datang ziarah. Undang Rembau yang memang kawan baik abah menyuruh polis mengawal lalu lintas yang tergendala akibat kereta yang diparking di tepi-tepi jalan. Waktu solat jenazah lantai rumah abah berbunyi kerana sesak dan ramai yang naik ke atas. Aku masih ingat ketika abah datang ke masjid Jamek Rembau untuk menziarahi jemaah 4 bln dari  Sri lanka, dan setiap ahli jemaah memeluk abah dan mereka semua dipelawa oleh abah ke rumah untuk makan tengahari. Aku lihat abah begitu gembira melihat mereka makan masakan yang dimasak oleh mak dan dibantu oleh aku. Dan solat jenazah abah pun juga disertai oleh jemaah masturat Sri Lanka yang dibawa oleh syura ns Haji Johari.Jenazah abah selamat dikebumi dan talkin berakhir 15 minit sebelum zohor.

Semoga roh abah ditempatkan dikalangan orang-orang soleh..aminn.

"Abah yang ceria dengan anak cucu dan sering memberi nasihat"......

Al Fatihah

Hadiah harijadi aku tahun ini ialah memandikan, mengapan, mengimami solat jenazah dan mengebumikan jenazah abah.


Read more...

Tuesday, October 20, 2009

Tapi...semua tinggal kenangan..

"Dunia tempat persinggahan sementara, Akhirat adalah kehidupan sebenar yang kekal abadi. Buatlah persiapan rapi supaya berjaya di kehidupan sana"

Rabu 14 okt 2009.

Pukul 8.00 pg kak lang call bagitau abah nak gi klinik...tapi bang lang dah nak sampai. Kenapa abah tak call aku..? Selalu akulah yang abah call kalau nak sesuatu sebab aku yang paling dekat tempat keje dengan kampung. Aku penasihat abah bhgn agama dan telekomunikasi. Aku yang gi beli hp abah sejurus abah bersetuju nak pakai hp. Kalau nak reload. masaalah betri dan toturial bekenaan hp memang abah rujuk aku dan suruh aku balik hingga penah satu hari aku minta keluar dari sekolah balik kampung sebab nak tolong masukkan charger yang 2 pin tu ke plug ..memang aku dah siap masukkan, tapi mungkin tercabut...sebab abah hanya biasa plug 3 pin. Tapi...semua tinggal kenangan...

Pukul 8.05 pg aku terus call abah. Abah jawab dengan suara yang sihat, segar seperti tiada apa yang berlaku. Abah bagitau sekarang banglang ngan kak teh dah sampai nak pegi klinik di tampin. Dan abah call aku ketika aku lalu kat kawasan tade line dlm perjalanan ke sekolah..umobile mane ade hantar sms untuk miss call. Akupun terus uruskan sedikit kerja dan check jadual waktu dan ke pejabat dengan tenang. Dalam fikiran, aku ingat nak jumpa abah di kampung setelah dia balik dari klinik. Biasanya abah suka pegi Klinik Dr Sulaiman dan aku memang selalu hantar dan teman abah ke situ. Tapi...semua tinggal kenangan...

Pukul 8.50 pg kak teh call dengan suara yang agak cemas, " aid copek datang spital abah pengsan ni..." Ya Allah aku segera ke pejabat sambil hatiku berdoa kebaikan untuk ayahku. Abah memang sihat setakat ni. Semua beradik tau abah tak penah masuk wad atau mengidap apa-apa penyakit pakej orang tua sekarang. Dalam usia 76 tahun dia masih cerah penglihatan memandu Ad Resortnya. Kalau mesin rumput guna mesin sandang tu dia masih boleh bertahan dalam 1 ke 2 jam. Berkebun menanam pisang, keladi, cili api, ubi kayu dan lain2 masih diteruskan. Kalau tak bekebun dan keluar peluh.. dia mungkin demam...Tapi...semua tinggal kenangan...

Pukul 9.45 pg kak teh keluar dari bilik doktor dan panggil aku, " aid,  jantung abah stop tadi, ubat yang doktor nak bagi abah tu tak halal..ada khinzir, doktor tanya nak bagi ke tak?..dia suruh kita bincang". Kalau tak halal buat apa nak bagi, kebaikan tak datang dengan melanggar perintah Allah. Kak teh cakap diapun pikir cam tu gak, tapi tunggulah beradik lain. Doktor terus mendesak dengan pertanyaan " dah bincang hal tadi ?" Ku jawab nanti dulu sambil istighfar dan selawat mohon kebaikan untuk abah. Ada 6 beradik aku yang belum sampai lagi. Yang paliing jauh Ijan di Kuantan dan kak chik di Johor bahru. Tapi..Semua tinggal kenangan..

Pukul 10.15 pg abg aji dan kak lang sampai. Kami berbincang dan mencari ubat alternatif lain yang halal. Aku dan abang sibuk dengan hp..merujuk kepada member2 yang doktor. Akhirnya dengan izin Allah kami dapat satu klu.." Fondaparinux" iaitu ubat yang halal dan boleh digunakan. Dr Ardiff yang masih muda lingkungan 27 tahun menyuruh kami merujuk kepada pengarah hospital untuk membenarkan penggunaan ubat luar di hospital ini. Seingat aku pengarah cakap " Yelahh..tapi kan Rasullulah pun cakap kalau takde makanan khinzir pun boleh makan.." bedesing telinga aku..tapi aku bukan nak berhujah dengan dia..cuma dia benarkan..oklah. Di situ jugak aku guna komputer untuk search ubat dan no tel private hospital yang berhampiran. Tapi..semua tinggal kenangan...

Pukul 1.30 pm. Lepas zohor aku, abg aji, kak long ke pantai hospital di melaka setalah kami hubungi colombia dan kpj di seremban yang tidak mempunyai ubat tersebut. Kenapalah umat ini masih bergelumang dengan benda haram segi hukum..memang tiada kejayaan. Surat dari Dr Ardiff kami ajukan kepada bahagian farmasi di Pantai Hospital. Amat Menyedihkan apabila ubat yang dikeluarkan ialah "Flaxiparine" masih ada extract khinzir. Kami buntu sambil meninggalkan kaunter farmasi. Ya Allah bantulah kami...kulihat masih ada no tel Putra Specialist yang belum dihubungi. Tapi natijahnya sama apabila pegawai farmasi itu mengatakan bahawa di sana hanya ada glaxene dan flaxiparine. Maka ku minta bantuan darinya supaya mencari dimana terdapat Fondaparinux. Tapi..semua tinggal kenangan..

Pukul 2.00 pm kami masih di Pantai hospital tanpa ada perbualan. kak long dan abg aji memerhati orang yang keluar masuk hospital sedang aku menggenggam hp yang biasanya di pinggang dengan harapan ada berita baik untuk abah dan kami. Alhamdulillah dengan izin Allah aku dihubungi supaya datang ke Putra Specialist untuk mengambil ubat tersebut.

 



Pkl 4.30 pm , dengan izin Allah, abah semakin baik. boleh bercakap dengan kuat, tersenyum dan boleh bangun seperti biasa. Seolah tiada apa yang berlaku. Tekanan darah abah telah naik melebihi 100. Maka pukul 6.00 pm semua beradik dan ipar beredar meninggalkan hospital balik ke Kampung. Yang masih di sisi abah aku, ijan dan abang aji. Tapi...semua tinggal kenangan..

Al Fatihah

Akan bersambung....

Read more...

Sunday, October 11, 2009

Surat Terbuka Guru Kecewa



CORETAN ini khas ditujukan kepada Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dan semua warga pendidik. Saya merupakan seorang warga pendidik yang telah berkhidmat selama 15 tahun. Saya telah membelanjakan duit poket sendiri hampir RM30,000 untuk memperoleh Ijazah Sarjana Muda dan Ijazah Sarjana.

Baru-baru ini, saya telah ditawarkan jawatan pensyarah (DS 45) di salah sebuah universiti tempatan. Oleh itu, saya telah memohon pelepasan jawatan daripada Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Namun pihak kementerian menolak permohonan ini dengan alasan perkhidmatan saya diperlukan dan opsyen saya, Geografi, adalah subjek yang kritikal di sekolah.

Dalam surat yang sama, pihak KPM menyatakan sekiranya saya masih berminat untuk berkhidmat di universiti, saya perlu meletak jawatan. Tanpa berputus asa, saya telah mengemukakan rayuan demi rayuan sebanyak tiga kali. Amat mendukacitakan, semua rayuan ini ditolak.

Berdasarkan senario di atas, saya ingin mengemukakan beberapa persoalan kepada Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia:

n Adakah sebarang pekeliling atau dasar yang menghalang seorang penjawat awam (guru) untuk bertukar dari Kementerian Pelajaran Malaysia ke kementerian yang lain?

n Saya tidak terikat dengan sebarang kontrak atau perjanjian dengan KPM. Selain itu, saya tidak menggunakan wang KPM untuk mendapatkan ijazah. Oleh itu mengapakah Bahagian Sumber Manusia tidak mengizinkan saya untuk berkhidmat di universiti?

n Mengapakah saya perlu letak jawatan untuk berkhidmat di universiti awam? KPM dan Kementerian Pengajian Tinggi merupakan institusi kerajaan. Lagi pun saya masih akan berkhidmat di dalam bidang yang sama iaitu pendidikan. Ini kerana saya ditawarkan jawatan sebagai pensyarah di Fakulti Pendidikan.

n Mengapakah Bahagian Sumber Manusia perlu double standard dalam memberi pelepasan kepada guru untuk berkhidmat sebagai pensyarah di universiti? Beberapa orang rakan saya berjaya mendapat pelepasan daripada Bahagian Sumber Manusia untuk berkhidmat di IPTA sedangkan mereka juga mengajar subjek kritikal di sekolah (bahasa Inggeris, bahasa Tamil, Sains Sukan dan Pendidikan Khas). Adakah mereka berjaya mendapat pelepasan kerana mengenali orang dalaman KPM?

n Sekiranya kami guru-guru senior yang berpengalaman tidak dibenarkan untuk berkhidmat di Fakulti Pendidikan universiti awam, siapakah yang akan mendidik dan membimbing bakal-bakal guru. Adakah bakal-bakal guru ini akan diberi kuliah oleh tutor-tutor atau pensyarah-pensyarah muda yang tidak pernah menjadi 'cikgu' di sekolah?

Selain itu, pelepasan seorang guru dapat membantu pihak universiti dalam melatih berpuluh-puluh orang guru yang seterusnya akan mengisi jawatan sebagai pendidik di sekolah. Kenyataan ini ibarat 'Seorang guru dilepaskan untuk melahirkan berpuluh-puluh orang guru yang baru'.

n Sekiranya KPM begitu sayang hendak melepaskan guru-guru yang berpengalaman ke tangan orang lain, saya menyeru agar pihak atasan bayar gaji kami setaraf kelulusan yang dimiliki. Ini kerana saya sekalipun telah memiliki ijazah sarjana muda dan ijazah sarjana, saya menerima gaji setaraf gaji ijazah sarjana muda. Rakan saya di universiti yang memiliki kelulusan yang setaraf memperoleh gaji dan elaun yang lebih lumayan.

n Setiap kali rayuan saya ditolak oleh Bahagian Sumber Manusia dengan alasan perkhidmatan saya diperlukan kerana saya beropsyen Geografi dan merupakan subjek kritikal di sekolah. Saya ingin bertanya subjek apakah yang tidak kritikal di sekolah? Boleh dikatakan semua subjek atau mata pelajaran adalah kritikal. Oleh itu, memang sah guru yang mengajar di sekolah tidak berpeluang untuk menjadi pensyarah di universiti.

n Saya juga telah memohon beberapa jawatan di Pejabat Pelajaran Daerah dan Lembaga Peperiksaan Malaysia dan KPM. Adakah saya tidak berpeluang untuk menjawat jawatan di jabatan tersebut kerana beropsyen Geografi? Kenapa rakan-rakan saya yang mengajar Geografi di sekolah dibenarkan untuk berkhidmat di Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah, Pusat Ko-kurikulum dan KPM? Bukankah khidmat mereka amat diperlukan untuk mengajar subjek tersebut di sekolah.

Saya merayu kepada Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia memberi perhatian yang serius terhadap isu ini. Tindakan Bahagian Sumber Manusia, KPM yang tidak adil dan bertindak double standard akan melahirkan ramai guru cemerlang di sekolah yang burn out.

PENDIDIK KECEWA

Kuala Lumpur

(Perkara ni ada kene mengena dengan saya yang sedang menunggu mesyuarat pelepasan dengan izin di bhgn sumber manusia kpm.. doakan supaya dapat kelulusan...kok tak tepaksalah letak jawatan...baru 3 tahun service)


Sumber :http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1012&pub=utusan_malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm&arc=hive

Read more...

Saturday, October 10, 2009

Ziarah Zoo Melaka



Memang tak penah masukpun zoo ni...walaupun selalu mesyuarat dan kursus kat hotel sebelah..



Zinierah Bleh cakap dengan burung..



Rasa nak buat korban Raya Haji nanti...



Pertunjukan Gajah..berapa banyak masa yang dihabiskan untuk usaha latih gajah...



Kolam d"Village Resort



Dalam Mydin Mall Air Keroh


Read more...

Tuesday, October 6, 2009

Doa Hidayat untuk S. Tantawi



Tetiba je haramkan pemakaian purdah..buat rosak nama Universiti Al Azhar..kata tak ada kaitan dengan Islam..biar betul pak chik ni..semoga Allah pelihara umat Islam...Tekedu dibuatnya..tak terkata....Doa hidayat untuk saya jugak yg lemah dalam usaha...

أعترض الكثير من المسلمين (وأنا منهم) على رئيس الوزراء الفرنسي اللذي هاجم النقاب بشدة , وعلى محاولات فرنسية وأوربية بفرض قوانين تمنع أرتدائه . وكان سبب أعتراضنا هو أن أوربا تخالف مبادئها العلمانية اللتي ألزمت بها نفسها . فالحريات الشخصية في كل شئ هي أمر مقدس بالنسبة لهذه المباديء . ومن هذه الحريات حرية الملبس . صحيح أن أجبار المرأة على أرتداء النقاب يعتبر مخالفة صريحة لمباديء الحرية الشخصية العلمانية , ألا أن التنقب الطوعي للمرأة يعتبر من صميم الحرية الشخصية , تماما كحرية المرأة اللتي تلبس ملابس أقرب منها الى الملابس الداخلية منها الى الملابس الأعتيادية , واللتي حاربت أوربا من أجل أن ترتديها نسائها .

ليس مخالفة الأوربيين لمبادئهم العلمانية بحد ذاته هو ما أثار حفيظتنا . فهذه دولهم وقوانينهم يفعلون بها ما يشائون . ألا أن أستهداف فئة معينة أو مجموعة دينية معينة بهذا التدخل دونا عن باقي المجتمع هو ما يدعونا الى الأعتراض . ومبدأ أعتراضنا هنا هو القاعدة اللتي تقول بأني ألزمك بما ألزمت به نفسك .

قد تكون أعتراضات أوربا على النقاب مفهومة ضمن الصراع الحضاري بين الغرب والأسلام . ألا أن ما أثار دهشتي هو خبر "أجبار شيخ الأزهر محمد سيد طنطاوي إحدى الطالبات المنتقبات في الصف الإعدادي الثاني، على خلع نقابها، لاعتباره "مجرد عادة لا عبادة"، مؤكداً نيته إصدار قرار رسمي بمنع دخول المنقبات إلى المعاهد الأزهرية" .

وقعت الحادثة خلال جولة تفقدية لطنطاوي للاطلاع على استعدادات المعاهد الأزهرية لمواجهة انتشار فيروس انفلونزا الخنازير .

ففي معهد فتيات أحمد الليبي بمدينة نصر، فوجئ طنطاوي بطالبة في الصف الثاني الاعدادي ترتدي النقاب داخل الفصل، ما أدى إلى انفعاله بشدة، وطالبها بضرورة خلعه قائلاً "النقاب مجرد عادة لا علاقة له بالدين الإسلامي من قريب أو بعيد، وبعدين إنت قاعدة مع زميلاتك البنات في الفصل لابسة النقاب ليه؟"، بحسب ما نقلت صحيفة "المصري اليوم"، الاثنين 5-10-2009. ولم تجد الطالبة أمامها وسيلة أخرى في مواجهة إصرار شيخ الأزهر على خلع النقاب سوى تنفيذ الأمر بخلعه وكشف وجهها، فعلّق طنطاوي قائلاً: "لما إنت كده أمال لو كنت جميلة شوية كنت عملتي إيه؟".

وردت إحدى المدرسات بالمعهد قائلة إن الطالبة تخلع نقابها داخل المعهد لأن كل المتواجدات فيه فتيات، "ولم تقم بارتدائه إلا حينما وجدت فضيلتك والوفد المرافق تدخلون الفصل".

لكن شيخ الأزهر طلب من الفتاة عدم ارتداء النقاب مرة أخرى طوال حياتها، فقالت إنها تقوم بارتدائه حتى لا يراها أحد، فرد طنطاوى منفعلاً: "قلت لك إن النقاب لا علاقة له بالإسلام وهو مجرد عادة، وأنا أفهم في الدين أكتر منك ومن اللي خلفوكي".

على الفور، أعلن طنطاوي عزمه إصدار قرار رسمي بمنع ارتداء النقاب داخل المعاهد الأزهرية، ومنع دخول أي طالبة أو مدرسة المعهد مرتدية "النقاب وشملت جولة طنطاوي التفقدية أيضاً مجمع معاهد مدينة نصر، وفتيات المنطقة السادسة. وشدد خلال جولته على ضرورة لصق الإرشادات الخاصة بمواجهة فيروس الانفلونزا في الأماكن الظاهرة بالمعاهد الأزهرية، والاهتمام بغرف الرعاية الصحية والنظافة الدائمة في الفصول الدراسية ودورات المياه، مع التأكيد على عدم تجاوز الكثافة المسموح بها داخل الفصول".
الحقيقة أنتابتني حالة من الضحك وأنا أقرأ الخبر , ليس بسبب غرابته , وأنما بسبب الأسلوب الفض لشيخ الأزهر في دعوة الفتات الى التخلي عن النقاب . واللذي يربأ عن أتباعه رجل شرطة في الشارع . وهذا اسلوب ليس غريبا على طنطاوي , فلا زلت أذكر سبه للصحفي اللذي سأله عن صحة أفتائه بخلع الحجاب بكلمة (( يا ابن الكلب )) .

بالرغم من أني مع لبس المرأة للحجاب بنسبة مئة بالمئة . ومع أصدار قوانين ملزمة بذلك في الدول المسلمة أعتمادا على تشريعات القرآن . ألا أني ضد النقاب أيضا بنسبة مئة بالمئة . لأني أراه معيقا حقيقيا لحركة المرأة . ولا أعرف نساء ترتدي النقاب من عائلتي الكبيرة أو من عشيرتي الأقربين . مع أن ما لايقل عن 80 بالمئة منهن محجبات . وسبب أعتراضي على النقاب المعيق مبني على الرأي اللذي ذكره طنطاوي للفتاة . وأعني أن النقاب ليس مفروض شرعا . بل هو تطوع . أي ان تركه لا يعتبر مخالفة لأمر شرعي موجب للعقاب الألهي . تماما كالألتزام بالصلاة المكتوبة وترك الصلواة المستحبة والنوافل . أذا فما الداعي للتنقب ؟ .

(( جاء اعرابي الى مسجد الرسول وسأل من محمد فاجابه الصحابة انه ذلك المتضجع هناك بين رفاقه . وما ان وصل الي الحبيب حتى قال له يا محمد اني سائلك ومشدد عليك . فأنتصب الرسول جالسا وبدأ يسمع . فقال الاعرابي من الذي رفع السماء , فأجابه الرسول الله . فقال الاعرابي من الذي بسط الارض , فأجابه الرسول الله . فقال الاعرابي من الذي نصب الجبال , فأجابه الرسول الله . فقال الاعرابي اسألك بالذي رفع السماء وبسط الارض ونصب الجبال . االله بعثك الينا بالحق رسولا , فأجابه الرسول اللهم نعم . فقال الاعرابي وفرض علينا خمس صلوات وحج البيت وصوم رمضان والزكاة . فقال الرسول اللهم نعم , فقال الاعرابي يامحمد واللذي بعثك بالحق . لن اصلي الا الخمس صلوات ولن اصوم الا رمضان ولن احج الا مرة واحدة ولن ازكي الا بما يتسع لي . وترك الاعرابي المسجد وخرج , فنظر اليه المصطفى وقال لرفاقه . ان صدق دخل الجنة )) .

لست أدعو الى ترك المستحبات هنا بالطبع , فمن منا يضمن صحة صلاته وصومه وباقي عباداته اللتي نجتهد لأكمالها بالتطوعات والمستحبات . ولنفس الأسباب لا يجب أن نهاجم المرأة اللتي تريد التنقب تطوعا . فهذه حرية شخصية لاتخالف الشرع ولا القانون . ألا أننا لا بد أن نعترض على طريقة شيخ الأزهر في أيصال الفكرة الى الناس .

نعم أوافقك يا سيادة الشيخ في أن النقاب ليس فرضا شرعيا . ونحن نطالب بأصدار قوانين تمنع أي أحد من فرض النقاب على المرأة اللتي لا ترغب بالتنقب أعتمادا على الشريعة . ألا أن أجبار النساء المتطوعات بأرادتهن على خلع النقاب يجعلك وساركوزي في خندق واحد . كما أن الدعوة لعدم التنقب تكون بالحكمة والموعظة الحسنة . لا بالتهكم على شكل البنت ووجهها .

ألا تعرف ياشيخ بأن هذه هي خلقة الله , والتهكم عليها حرام ؟ . كما أن التهكم على شكل البشر وعيوبهم الخلقية ليس من الأنسانية ولا من الأدب ولا من الأخلاق في شيء . ولن أتكلم عن عبارة "اللي خلفوك" بشيء . فالعبارة تدين نفسها بنفسها . فهل هذه هي أخلاق المسلم اللتي تذكرها كل يوم في خطبك . أم تراك نسيت أن الله جل جلاله ما بعث محمدا صلوات الله وسلامه عليه , ألا ليتم مكارم الأخلاق .

من اللذي يعظ من هنا ؟؟؟ .


http://www.alarabiya.net/articles/2009/10/05/87014.html

http://www.almasry-alyoum.com/article2.aspx?ArticleID=228178

 




Read more...

Thursday, October 1, 2009

Gempa Bumi Sumatra Barat ( Padang Sumbar)

Ya Allah janganlah kami diazab sebab dosa-dosa kami...
























Ampunilah kami Ya Allah banyak kerja agama kami tak buat...sibuk dengan dunia kami dan hal peribadi..memang penah kluar kat sana ..tapi cuma 40h..ramai lagi orang tak jumpa..



Sekian Manusia Resah Menatap Wajah Sesamanya
Duka Karena Bencana
Petaka Menimpa Diri dan DAlam Hatinya Berkata
Besarkah Dosa Hamba ?

Menjelang Saat Ajal Daku Membayang
Gapai Tangan Minta
Tolong Semua

Bencana Alam Melandanya
Kehendak Yang Kuasa
Peringatan Kah Bagi Kita ?
Manusia Di Dunia

Karena Kita Tlah Saling Cinta Harta Benda dan Kuasa
Tanpa Pandang Kebenaran
dan Tanpa Pandang Keadilan

Bencana Alam Melandanya
Tiada Seorangpun Kuasa Menekan
Bencana Alam Melandanya
Miskin Kaya Kana Petaka Yang Sama

Akhirnya ku Merenung Pula
Mengapa Bencana Alam Meraja ?
Oh Oh aku Tak Kuasa

Mungkinkah Kau Merenung Juga ?
Mengapa Bencana Alam Meraja ?
Oh Oh Ampunilah Yang Kuasa
Oh Oh Ampunilah Semua

Sumber dari
sini

Read more...

Sunday, September 27, 2009

Galeri Raya 09



Abah & Mak kat Rumah Kak Teh



Zinierah



Mmm....



Sabar Menunggu kat umah Atok pulau



Sepupu sepapat



Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Jgn lupa pose 6..kalau buat Gash lagi selalu dapat raya..

Read more...

  © ibnuzainrembawi Psi by ibnuzain.com 2009

Back to TOP