Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, October 20, 2009

Tapi...semua tinggal kenangan..

"Dunia tempat persinggahan sementara, Akhirat adalah kehidupan sebenar yang kekal abadi. Buatlah persiapan rapi supaya berjaya di kehidupan sana"

Rabu 14 okt 2009.

Pukul 8.00 pg kak lang call bagitau abah nak gi klinik...tapi bang lang dah nak sampai. Kenapa abah tak call aku..? Selalu akulah yang abah call kalau nak sesuatu sebab aku yang paling dekat tempat keje dengan kampung. Aku penasihat abah bhgn agama dan telekomunikasi. Aku yang gi beli hp abah sejurus abah bersetuju nak pakai hp. Kalau nak reload. masaalah betri dan toturial bekenaan hp memang abah rujuk aku dan suruh aku balik hingga penah satu hari aku minta keluar dari sekolah balik kampung sebab nak tolong masukkan charger yang 2 pin tu ke plug ..memang aku dah siap masukkan, tapi mungkin tercabut...sebab abah hanya biasa plug 3 pin. Tapi...semua tinggal kenangan...

Pukul 8.05 pg aku terus call abah. Abah jawab dengan suara yang sihat, segar seperti tiada apa yang berlaku. Abah bagitau sekarang banglang ngan kak teh dah sampai nak pegi klinik di tampin. Dan abah call aku ketika aku lalu kat kawasan tade line dlm perjalanan ke sekolah..umobile mane ade hantar sms untuk miss call. Akupun terus uruskan sedikit kerja dan check jadual waktu dan ke pejabat dengan tenang. Dalam fikiran, aku ingat nak jumpa abah di kampung setelah dia balik dari klinik. Biasanya abah suka pegi Klinik Dr Sulaiman dan aku memang selalu hantar dan teman abah ke situ. Tapi...semua tinggal kenangan...

Pukul 8.50 pg kak teh call dengan suara yang agak cemas, " aid copek datang spital abah pengsan ni..." Ya Allah aku segera ke pejabat sambil hatiku berdoa kebaikan untuk ayahku. Abah memang sihat setakat ni. Semua beradik tau abah tak penah masuk wad atau mengidap apa-apa penyakit pakej orang tua sekarang. Dalam usia 76 tahun dia masih cerah penglihatan memandu Ad Resortnya. Kalau mesin rumput guna mesin sandang tu dia masih boleh bertahan dalam 1 ke 2 jam. Berkebun menanam pisang, keladi, cili api, ubi kayu dan lain2 masih diteruskan. Kalau tak bekebun dan keluar peluh.. dia mungkin demam...Tapi...semua tinggal kenangan...

Pukul 9.45 pg kak teh keluar dari bilik doktor dan panggil aku, " aid,  jantung abah stop tadi, ubat yang doktor nak bagi abah tu tak halal..ada khinzir, doktor tanya nak bagi ke tak?..dia suruh kita bincang". Kalau tak halal buat apa nak bagi, kebaikan tak datang dengan melanggar perintah Allah. Kak teh cakap diapun pikir cam tu gak, tapi tunggulah beradik lain. Doktor terus mendesak dengan pertanyaan " dah bincang hal tadi ?" Ku jawab nanti dulu sambil istighfar dan selawat mohon kebaikan untuk abah. Ada 6 beradik aku yang belum sampai lagi. Yang paliing jauh Ijan di Kuantan dan kak chik di Johor bahru. Tapi..Semua tinggal kenangan..

Pukul 10.15 pg abg aji dan kak lang sampai. Kami berbincang dan mencari ubat alternatif lain yang halal. Aku dan abang sibuk dengan hp..merujuk kepada member2 yang doktor. Akhirnya dengan izin Allah kami dapat satu klu.." Fondaparinux" iaitu ubat yang halal dan boleh digunakan. Dr Ardiff yang masih muda lingkungan 27 tahun menyuruh kami merujuk kepada pengarah hospital untuk membenarkan penggunaan ubat luar di hospital ini. Seingat aku pengarah cakap " Yelahh..tapi kan Rasullulah pun cakap kalau takde makanan khinzir pun boleh makan.." bedesing telinga aku..tapi aku bukan nak berhujah dengan dia..cuma dia benarkan..oklah. Di situ jugak aku guna komputer untuk search ubat dan no tel private hospital yang berhampiran. Tapi..semua tinggal kenangan...

Pukul 1.30 pm. Lepas zohor aku, abg aji, kak long ke pantai hospital di melaka setalah kami hubungi colombia dan kpj di seremban yang tidak mempunyai ubat tersebut. Kenapalah umat ini masih bergelumang dengan benda haram segi hukum..memang tiada kejayaan. Surat dari Dr Ardiff kami ajukan kepada bahagian farmasi di Pantai Hospital. Amat Menyedihkan apabila ubat yang dikeluarkan ialah "Flaxiparine" masih ada extract khinzir. Kami buntu sambil meninggalkan kaunter farmasi. Ya Allah bantulah kami...kulihat masih ada no tel Putra Specialist yang belum dihubungi. Tapi natijahnya sama apabila pegawai farmasi itu mengatakan bahawa di sana hanya ada glaxene dan flaxiparine. Maka ku minta bantuan darinya supaya mencari dimana terdapat Fondaparinux. Tapi..semua tinggal kenangan..

Pukul 2.00 pm kami masih di Pantai hospital tanpa ada perbualan. kak long dan abg aji memerhati orang yang keluar masuk hospital sedang aku menggenggam hp yang biasanya di pinggang dengan harapan ada berita baik untuk abah dan kami. Alhamdulillah dengan izin Allah aku dihubungi supaya datang ke Putra Specialist untuk mengambil ubat tersebut.

 



Pkl 4.30 pm , dengan izin Allah, abah semakin baik. boleh bercakap dengan kuat, tersenyum dan boleh bangun seperti biasa. Seolah tiada apa yang berlaku. Tekanan darah abah telah naik melebihi 100. Maka pukul 6.00 pm semua beradik dan ipar beredar meninggalkan hospital balik ke Kampung. Yang masih di sisi abah aku, ijan dan abang aji. Tapi...semua tinggal kenangan..

Al Fatihah

Akan bersambung....

2 comments:

akujahil October 24, 2009 at 8:06 PM  

suspen nih, kalau betul ayah awak meninggal saya ucapkan takziah, innalillahi wa inna ilaihi ro jiun semoga di tempatkan bersama para solehin

  © ibnuzainrembawi Psi by ibnuzain.com 2009

Back to TOP